Elintarvikkeet & raaka-aineet
Leivonnaispakasteet helpottavat ammattikeittiöiden arkea
Leivonnaispakasteista uunituoreet leipomotuotteet valmistuvat nopeasti, ja samalla hävikin hallinta helpottuu. Ammattikeittiöiden käyttöön on tarjolla laaja valikoima erilaisia leivonnaispakastetuotteita raaoista nostattamattomista taikinoista sulattamisen jälkeen tarjottaviin tuotteisiin.
ERI TYYPPISIÄ tuotteita yhdistelemällä syntyy omaan liiketoimintaan
sopiva kokonaisuus. Taikinatuotteista ja paistovalmiista
tuotteista saadaan uunituoreita ja tuoksuvia leipomotuotteita,
ja sulattaen valmiit tuotteet vapauttavat uuniaikaa,
sanoo keittiömestari Marko Hirvonen Lantmännen Unibakelta.
Hirvonen työskentelee Lantmännen Unibaken keittiömestarina,
asiakaskoulutusten, reseptiikan, tuotekehityksen ja tapahtumien
parissa. Tuotekehityksessä luodaan makumaailmoja
reseptiikkaan ja ideoidaan uusia tuotteita joko nykyisistä tuotteista
tuunaten tai kehittäen uusia. Erityisruokavaliot kiinnostavat
nykypäivän kuluttajia, ja leivonnaispakasteissa onkin tarjolla
laaja vegaaninen valikoima. Tuotteita on saatavilla myös
gluteenittomina.
Leipomoissamme on huomioitu erityisruokavaliot ja ruokaaineallergiat
huolehtimalla allergeenivapaista linjoista, ja suurin
osa tuotteistamme on laktoosittomia, sanoo Hirvonen.
Tuoreen leivän tuoksua
Raaoista nostattamattomista taikinapakasteista voi sulattamisen
jälkeen muotoilla ja paistaa haluamiaan leipomotuotteita.
Nostattamattomat leipä- ja pullataikinapakasteet säästävät
pakastetilaa. Vastapaistetun leivän tuoksu ja persoonallinen
valikoima houkuttelevat asiakkaita, ja taikinapakasteista leivotut
leivät ovat tasalaatuisia.
Leipien ja sämpylöiden muotoilussa vain taivas on
rajana. Lisäksi eri taikinoita yhdistelemällä saa lisää vaihtelua
ja monipuolisuutta leipäpöytään, kuvailee Hirvonen.
Pakastetut taikinat voidaan sulattaa ja nostattaa erilaisin
työtavoin. Seuraavan päivän lounaalle leivät valmistuvat sulattamalla
taikinaa yön yli kylmiössä, muotoilemalla aamulla ja
nostattamalla vielä huoneenlämmössä ennen paistoa. Saman
päivän aikana valmista syntyy sulattamalla ja nostattamalla
taikina huoneenlämmössä. Mikäli aamut ovat kiireisiä esimerkiksi
aamiaistarjoilun vuoksi, voidaan taikina sulattaa ja muotoilla
edellisenä iltana, nostattaa yön yli kylmiössä ja paistaa
seuraavana päivänä.
Samaa leipää voidaan hyödyntää eri tavoin. Esimerkiksi
kokoustarjoiluja varten leipä voidaan leikata pienemmiksi
viipaleiksi kuin vitriinituotteena myytävä täytetty leipä, ja
sama leipä sopii kokonaisena tai valmiiksi siivutettuna lounaspöytään.
Mikäli liikeideaan kuuluu tuotteiden myyminen asiakkaalle
mukaan, voidaan sama leipä pakata ja myydä mukaan
kotiin, Hirvonen kertoo.
Valmiiksi nostatetut raakataikinat nopeuttavat leivontaa.
Esimerkiksi pullataikinaa voidaan tuunata erilaisilla täytteillä
ja muokata haluttuun muotoon ennen paistoa.
Lantmännen Unibaken keittiömestari Marko Hirvonen sanoo, että erityisesti suuret henkilöstöravintolat ja julkisen puolen keittiöt hyötyvät sulattaen valmiista tuotteista. Kun leivän kierto on nopeaa, voidaan sulattaen valmiit tuotteet varastoida suoraan kylmiöön, jossa ne säilyvät muutaman päivän eivätkä vie tilaa pakastimesta.
Leipomotuotteita nopeasti tarjolle
Paistovalmiilla tuotteilla saadaan tarjolle nopeasti tuoreita ja
lämpimiä leipomotuotteita. Tällöin leipomossa viittä vaille valmiiksi
paistetut tuotteet tuoreutetaan lopuksi ennen tarjoilua.
Paikan päällä paistettaviin leipiin saadaan lämpöä,
kuorta ja rapeutta. Lämmintä ja tuoretta leipää saadaan tarjolle
noin kymmenessä minuutissa suoraan pakastimesta otettuna. Osan paistovalmiista tuotteista voi tarjoilla myös sulatettuna,
jolloin pinta jää pehmeämmäksi, kertoo Hirvonen
Sulattaen valmiit leivät ja makeat leivonnaiset säästävät
uuniaikaa muille ruoille. Tuotteiden käyttö ja tarjoilu on
nopeaa ja helppoa, eikä vaarana ole tuotteiden palaminen
uunissa.
Erityisesti suuret henkilöstöravintolat ja julkisen puolen
keittiöt hyötyvät sulattaen valmiista tuotteista. Kun leivän kierto
on nopeaa, voidaan sulattaen valmiit tuotteet varastoida suoraan
kylmiöön, jossa ne säilyvät muutaman päivän eivätkä vie
tilaa pakastimesta, Hirvonen sanoo.
Koulutus varmistaa osaamisen
Lantmännen Unibake tarjoaa asiakkailleen koulutuksia, joissa
tutustutaan kattavasti leivonnaispakasteiden käyttämiseen ja
tuunaamiseen.
Me olemme asiakkaidemme tukena taikinaleivonnassa,
oikeanlaisessa paistamisessa, tuotteiden tuunaamisessa ja
tuottavassa vitriinimyynnissä. Koulutuksia voidaan järjestää
joko asiakkaan tiloissa tai koekeittiöllämme Pajalla, Helsingin
Salmisaaressa, kertoo Hirvonen.
Täytettyjen leipien koulutuksissa käydään läpi erilaisten leipien
ja täytteiden tarjoamia mahdollisuuksia. Esimerkiksi leivän
muodolla ja leipää vaihtelemalla voidaan vaikuttaa vitriinin
ulkonäköön.
Täytetyissä leivissä perinteiset kinkku-juusto, juusto ja
meetvursti ovat suosittuja ja myyvät hyvin läpi Suomen. Näiden
suosikkien rinnalle voi nostaa erilaisia makuyhdistelmiä
erityisruokavaliot huomioiden. Olemme kehittäneet useita
maistuvia reseptejä, joilla luodaan vaihtelua leipävitriiniin,
Hirvonen sanoo.
Teksti: Merja Maukonen
>Kuvat: Lantmännen Unibaken