Puhtaanapito & hygienia
Pandemia on lisännyt ravintoloiden WC-tilojen hygieniavaatimuksia
Koronapandemian myötä ihmiset ovat alkaneet kiinnittää entistä enemmän huomiota käsihygieniaan ja wc-tilojen hygieeniseen käyttöön. Käyttäjät odottavat yleisessä käytössä olevilta wc-tiloilta aiempaa parempaa hygieniatasoa.
KATRININ TEETTÄMÄN tutkimuksen mukaan käyttäjät suhtautuvat
aiempaa pelokkaammin ja varovaisemmin julkisisiin
wc-tiloihin. Henkilökohtainen turvallisuus on tärkeämpää kuin
koskaan aiemmin. Tutkimuksen mukaan tyytymättömyys oman
työpaikan wc-tiloihin oli noussut jopa 12 prosenttia edelliseen
tutkimukseen verrattuna.
Tämä tuskin johtuu siitä, että nämä wc-tilat olisivat vuodessa
huonontuneet edellisen tutkimuksen jälkeen. Näkemyksemme
mukaan ihmiset ovat alkaneet entistä enemmän kiinnittää
huomiota wc-tilojen hygieniaan ja siisteyteen, eli odotukset
niitä kohtaan ovat muuttuneet pandemian aikana. Se mikä
on riittänyt ennen, ei riitä enää, Metsä Tissuen markkinointipäällikkö
Julia Laaksonen sanoo. Tutkimuksen teettänyt Katrin
on suomalaisomisteisen Metsä Tissuen hygieniabrändi julkisiin
tiloihin, työpaikoille ja horeca-alalle.
Wc-tiloilla suuri imagomerkitys
Ravintoloissa asiakkaat kokevat wc-tilat tosi tärkeänä osana
ravintolan kokonaispalvelua. Hygieeniset wc-tilat lisäävät
asiakkaiden
turvallisuuden tunnetta. Hyvin hoidettu ja puhdas
wc viestii, että hygienia-asiat kunnossa myös keittiössä
ja muissa tiloissa. Wc:n puhtaus yhdistetään ravintolan laatutasoon,
Laaksonen sanoo.
Tutkimuksen mukaan lähes kaksi kolmesta asiakkaasta ei
palaa ravintolaan uudelleen, jos wc-tilat ovat epäsiistit. Noin
71 prosenttia asiakkaista mainitsee tuttavilleen huonosta wckäyntikokemuksesta
ravintolassa. Tällaisia asioita nostetaan
esiin myös asiakkaiden nettiarvioissa.
Wc-tilat ovat tutkitusti tärkeitä myös työhyvinvoinnin kannalta.
Yli 80 prosenttia tutkimukseen vastanneista ilmoittaa,
että wc-tilojen laatu vaikuttaa suoraan työhyvinvointiin.
Tarvikkeiden kulutus lisääntynyt
Yli 60 prosenttia tutkimukseen osallistuneista kertoi, että pandemia
on pysyvästi vaikuttanut heidän käsihygieniatottumuksiinsa.
Selkein uusi asia on käsihuuhteen käyttö, eli siitä on tullut
arkirutiinia. Ravintoloissa on huomattu, että käsien pesu on
selkeästi lisääntynyt. Ihmiset myös käyttävät vähän aiempaa
enemmän saippuaa.
Yritämme muistuttaa ihmisille, että käsihuuhteella ei saa
korvata saippuapesua. Käsihuuhde on täydentävä tuote esimerkiksi
ravintolaan saapuessa. Huuhteen käytöstä huolimatta
kädet pitäisi pestä saippualla ennen ruokailua ja ruokailun jälkeen,
Laaksonen sanoo.
Hygieniatarvikkeiden kulutus on muutenkin jonkin verran
lisääntynyt, vaikka wc:n käyttäjämäärä olisi ennallaan aikaisempaan
nähden.
Sen vuoksi voi olla perusteltua vaihtaa esimerkiksi käsien
kuivausjärjestelmä vähän suurempaan tai lisätä paperiannostelijoiden
määrää, jotta kuivausvälineet eivät lopu kesken. Se
on taloudellisempaa kuin lisätä annostelijoiden täyttömäärää
ihmistyövoiman avulla. Työ on kuitenkin suurempi kustannus
kuin annostelijan vaihtaminen, Laaksonen toteaa.

Paperi hygieenisin kuivaustapa
Paperi on selkeästi suosituin ja hygieenisin tapa kuivata kädet
pesun jälkeen. Ilmakuivaimet ja tekstiilirullat ovat jo aiemminkin
olleet vähemmän toivottuja tapoja käsien kuivaamiseen.
Pandemia toi THL:n viralliset käsienpesuohjeet ja WHO
teki myös omat käsienpesuohjeensa. Niissäkin sanotaan selkeästi,
että kuivaa kätesi paperiseen kertakäyttöiseen pyyhkeeseen
ja heitä se roskiin käytön jälkeen, Laaksonen sanoo.
Kuivaajapuhaltimien ongelmana on se, että ilmavirran
mukana leviää tutkitusti erilaisia mikrobeja ilmaan.
Vaikka kädet pestäisiin ohjeistetun ajan huolellisesti saippualla
ja huuhdeltaisiin, silti käsiin jää mikrobijäämiä. Puhallin
puhaltaa näitä mikrobeja ilmaan ja lähellä oleville pinnoille.
Paperilla kuivatessa mekaaninen hankaus vielä osaltaan
poistaa jäämämikrobeja käsistä eli paperi parantaa
hygieniaa tältäkin osin, Laaksonen toteaa.
Kosketusvapaat annostelijat
Jopa 89 prosenttia tutkimukseen osallistuneista suosii kosketusvapaita
ratkaisuja saippuan, wc-paperin ja käsipyyhkeen
annostelussa.
Käsipyyhepaperit on suunniteltu sellaisella taitolla, että
laite tarjoaa automaattisesti seuraavan arkin valmiiksi, kun
paperista vetää. Tietysti tarjolla on myös sähköisiä paperiannostelijoita,
jotka syöttävät paperia. Tällaisia laitteita käyttäjät
ja laitteiden ylläpitäjät toivovat. Noin 68 prosenttia toivoo
paperia käsien kuivaamiseen, Laaksonen sanoo.
Paperiannostelijoissakin muotoilu ja käytännöllisyys vaikuttavat
käyttöhalukkuuteen. Paperia on kätevä ja turvallinen
käyttää, kun automaattinen annostelija annostelee valmiin ja
puhtaan pehmopaperiarkin käteen.
Paperi on myös lasten kannalta helpompikäyttöinen kuivaustapa
kuin kiinteästi seinässä, mahdollisesti aika korkealla
sijaitseva tekstiilipyyhe. Paperiarkin voi helposti ojentaa lapselle
käytettäväksi.
Tuotteiden vastuullisuudella ja ympäristövaikutuksellakin on
merkitystä.
Katrin-pehmopaperit valmistetaan Mäntän tehtaalla Suomessa,
millä on merkitystä huoltovarmuudenkin kannalta.
Myös raaka-aine on peräisin läheltä, hyvin hoidetusta pohjoisesta
metsästä. Katrin-papereilla on Pohjoismainen joutsenmerkki
sekä EU-ecolabel, Laaksonen toteaa.
Teksti: Jari Peltoranta
Kuvat: Metsä Tissue