mainos_1108

Keittiövarusteet (Koneet ja laitteet)
Teknologiaratkaisut
Terveys

Ammattikeittiön oikea valaistus lisää hyvinvointia työpaikalla

artikkelikuva: Ammattikeittiön oikea valaistus lisää hyvinvointia työpaikalla

Ammattikeittiöissä tarvitaan hyvin suunniteltua ja tehokasta valaistusta, jotta kokit pystyvät tekemään työnsä kunnolla. Koska keittiöissä on tyypillisesti paljon laitteita, tekniikkaa ja ihmisiä, valaistusratkaisut edellyttävät huolellista harkintaa. Uuden tekniikan avulla saadaan kuitenkin aikaan valaistusta, joka parantaa työviihtyvyyttä ja turvallisuutta - ja samalla työtehoakin.

Muun muassa LED-tekniikan ja valaistuksenohjausjärjestelmien nopea kehitys vaikuttaa merkittävästi nykypäivän keittiöiden ja muiden työpaikkojen valaistussuunnitteluun.

"Valaistus on tullut aiempaa energiatehokkaammaksi. Toisaalta valaistusta pystytään ohjaamaan entistä monipuolisemmin", sanoo valaistusratkaisuja kehittävän ja markkinoivan Helvar Oy:n CFI (Chief Future Illuminator), tekn.tri Henri Juslén.

"Joka tapauksessa valoa on saatava keittiöön riittävästi, oikeisiin paikkoihin ja oikeaan aikaan."

Valaistusta suunniteltaessa on Juslénin mukaan aluksi määritettävä keittiön työalueet ja näillä alueilla suoritettavat työvaiheet. Tarkka työ vaatii paljon valotehoa.

"Työalueille on asennettava valaisimet jo alusta pitäen siten, että valoa on reilusti saatavilla. Valotehon määrää on vaikea lisätä jälkeenpäin", Juslén huomauttaa.

Valon värilämpötilat vaikuttavat vireyteen
Myös valon suuntaus on tärkeä kysymys. Jos valaisimet sijaitsevat työntekijän takana, työpöydälle tulee todennäköisesti liikaa varjoa.

"Toisaalta suora valaistus helposti heijastuu keittiön teräspinnoista, jolloin taas voi aiheutua häikäisyä", pohtii Juslén.

"Myös pistemäiset valonlähteet voivat olla häikäisyriski. Laajemmat valopinnat vähentävät heijastuksia."

Juslén mainitsee, että yksi merkittävä työhyvinvointiin vaikuttava tekijä voi olla myös niin sanottu ihmiskeskeinen valaistus (human centric lighting). Se tarkoittaa valaistuksen värilämpötilan ja voimakkuuden säätämistä ja suunnittelua loppukäyttäjän tarpeiden mukaisesti.

Valaistuksella voidaan silloin tukea ihmisen luontaista vuorokausirytmiä. Valaistusta on mahdollista myös säätää kesken päivän, tilanteen ja tarpeen mukaan. Esimerkiksi sävyltään lämpimämpi valo auttaa rentoutumaan, kun taas energisyyttä voidaan lisätä viileämpisävyisen ja voimakkaamman valkoisen valon avulla.

"Valotason ja valon värin vaihtelut ovat nykyään yleistymässä työvalaistuksessa, erityisesti uudiskohteissa. Sävyt voivat vaihtua päivän mittaan ennalta ohjelmoidusti kellonaikojen mukaan."

"Keskeistä on, että työpaikan valaistuksen kirkkautta ja mahdollisesti myös värilämpötilaa voidaan ohjata. Esimerkiksi Helvar on kehittänyt tätä varten ohjausratkaisuja", Juslén toteaa.

Valaistuksen ohjauksessa voidaan hyödyntää myös luonnonvaloa, vaikkapa kytkemällä mukaan rullaverhojen säätäminen. Samalla voidaan vähentää häikäisyriskejä.

"Usein toimivin ratkaisu ammattikeittiötä varten on hyvä yleisvalaistus, johon lisätään tarpeen mukaan kohdevaloa. Avokeittiöissä, joista on näköyhteys myös ravintolasalin puolelle, tarvitaan ehkä vielä jonkinlaisia korostusvalaistuksia."

Monet ammattikeittiöt ovat rakenteiltaan sellaisia, että kunnollisen valaistuksen asentaminen voi olla haasteellista. Toisaalta valaisimien ja niihin kytkettyjen valo- tai liiketunnistimien on kestettävä keittiöolosuhteita - kuumuutta ja höyryjä - ja niiden on oltava helposti puhdistettavia.

"Ammattikeittiöissä ja myös sairaaloissa hygienia on oleellista. Asiassa auttaa automaattisesti toimiva valaistus. Myös ääniohjauksella säädettävää valaistusta on tullut markkinoille, mutta se ei ole työpaikoilla vielä kovin yleistä", toteaa Juslén.

Valotehoa työtasoille
Valaistusta ammattikeittiöihin on kehittänyt myös Halton Oy.

"Keittiön prosessitila on työhyvinvoinnin kannalta haasteellinen paikka, jossa valaistuksen ja turvallisuuden hallinta ovat oleellisia seikkoja", tähdentää Halton Oy:n myyntipäällikkö Jere Kaistinen.

"Halton ei ainakaan toistaiseksi toimita valaistusratkaisuja erillisinä, vaan ne ovat kiinteä osa kokonaisratkaisuja sisäilmaston parantamiseksi. Samaan yhteyteen kuuluvat myös ilmastointi, palo- ja hygieniaturvallisuus, energiansäästö sekä keittiöiden päästöjenhallinta."

Ilmastointi toteutetaan joko kohdepoistohuuvilla tai seinästä seinään rakennettavalla ilmastointikatolla. Molemmat ratkaisut tuovat lisähaasteita valaistukselle.

"Lämmön, käryjen ja kosteuden hallinnan vuoksi hyvä ilmastointi on keittiössä ensiarvoisen tärkeää", Kaistinen muistuttaa.

Keittiöissä on monenlaisia putkien ja laitteiden läpivientejä ja ympärillä paljon kiiltävää terästä.

"Jos valaistus toteutetaan amatöörimäisesti, häikäisystä voi tulla alituinen ongelma."

Toisaalta valaistusratkaisuissa tyydytään liian usein minimitasoon. Jos rakentamismääräykset vaativat vähintään 500 luxin valaistustasoa, ravintolan rakennuttaja voi toteuttaa keittiövalaistuksen juuri tuota minimiä vastaavaksi.

"Jos vielä asennetaan halpoja ja heikkolaatuisia LED-lamppuja, valaistuksen taso putoaa nopeasti alle sallitun minimitason. Valotehon mitoituksessa on otettava huomioon LEDien tehon väheneminen ajan myötä. Kannattaa myös valita hyvälaatuiset LEDit, jotka ovat pitkäikäisempiä", Kaistinen suosittaa.

Tekniikka estää turhaa häikäisyä
Jotta häikäisyä saadaan vähennetyksi keittiöiden työtasoilla, Kaistinen ehdottaa, että tarvittava valaistus tuotaisiin kahdesta eri suunnasta. Samalla vältyttäisiin varjojen aiheuttamilta ongelmilta.

"Valoa on hyvä tuoda sekä ylhäältä että sivulta. Tarvitaan siis kattoon esimerkiksi LED-yleisvalaistus ja lisäksi sitä tukevia spottivalaisimia, joiden on oltava käännettävissä ja säädettävissä. On olemassa joitakin ratkaisuja, joissa valo voi suuntautua automaattisesti kokin liikkeiden mukaan infrapunatutkan avulla."

Kaistisen mukaan spottivalaisimiakin kiinnitetään tyypillisesti kattoon. Irtovalaisimet pöydillä keräisivät helposti rasvaa, likaa ja pölyä. Tämä on syytä ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa.

Nykyaikaiset keittiön kattoon asennettavat valaistusratkaisut eivät oikein suunniteltuina aiheuta häikäisyä, vaikka käytössä olisikin paljon valotehoa.

"Esimerkiksi LED-valaisimessa voi olla heijastuskupu, joka poistaa häikäisyä. Silloin työtilaan voidaan tuoda vaikkapa 2500 luxin tehoista valaistusta. Halton Oy on kehittänyt tällaisia valaistusjärjestelmiä", Kaistinen sanoo.

Hän arvioi, että hyvän valaistuksen merkitys työpaikalla kasvaa työntekijän ikääntyessä.

työntekijän ikääntyessä. "Esimerkiksi silmien häikäistyvyys lisääntyy iän myötä. Samalla kuitenkin työpisteessä on oltava aiempaa enemmän valotehoa."

"Perinteisesti laboratorioissa on tarvittu paljon valoa, mutta kokin työpiste on samantyyppinen työtila. Vaikkapa lihaa leikattaessa tarvitaan tehokas valaistus", Kaistinen korostaa.

"Suomen ammattikeittiöissä uutta tekniikkaa otetaan melko varovasti käyttöön, koska täällä haetaan pikemminkin toimiviksi tunnettuja koeteltuja ratkaisuja. Ruotsissa ja Keski-Euroopassa ollaan usein pioneerihenkisempiä. Esimerkiksi jo 80 prosenttia Haltonin Saksan-tehtaan Tirolissa valmistamista ilmastointiratkaisuista sisältää uudempaa säädettävää valaistusta."

Teksti: Merja Kihl ja Ari Mononen
Kuva: Halton Oy

Mitä mieltä olit artikkelista?

Seuraa proresto

proresto uutiskirje




Seuraa proresto
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »